Om Oss

Et langt ekteskap på Momarken Bilbane

 KNA Indre Ytre Østfold og NAF Øvre Østfold er historien om et langt og godt ekteskap i norsk bilsport. I mer enn et kvart århundre har de to klubbene samarbeidet om å arrangere billøp i Indre Østfold, i hovedsak på Momarken Bilbane.

Det begynte som en forlovelse allerede i 1975 da Jan Gundersen tok initiativet til Skanseracet, et bakkeløp ved friluftshytta Skansehytta i Askim. Arrangementet ble en suksess, selv om det kanskje ble mer en bilslakt enn et billøp.

For de tilstedeværende tilskuerne var det i hvert fall en opplevelse de aldri glemmer. Hvor mange Fiat 850-er som ble trædd rundt furulegger på veien opp mot Skansehytta var det til slutt ingen som hadde tall på.

Om ekteskapet ble inngått allerede der, under etterfølgeren Vammaløpet i Askim eller i forbindelse med bilcross i sandgrop på Mysen, er vel ingen helt sikre på i dag, men helt sikkert er det at dette har vært et meget fruktbart samarbeid, og at man i de klubbene regner seg som en enhet innen arbeidet med motorsport.

-Ingen har noen gang tenkt på hvilken klubb man representerer. Vi har alltid samarbeidet om å lage billøp, sier jan Gundersen.

De to klubbene har arrangert mange løp sammen:
Skanseracet – bakkeløp som gikk ved Skansehytta i Askim under Askim-dagene i 1975 Vammaløpet – en videreføring av Skanseracet ved Vamma Kraftstasjon. Ble arrangert første gang i 1976, og fortsatte til begynnelsen av 1990-tallet.

Bilcross i Askim-gropa – første løp ble kjørt i en sandgrop nær Momarken i mars 1982. Dette var det andre bilcross-løpet som ble arrangert i Norge.

Rally Glomma – et rally som gikk over store deler av Østfold
Østfoldrally – en videreføring av Rally Glomma, der de fleste klubber i Østfold er medarrangører, NM i rallycross flere ganger og nå sist EM i rallycross for første gang i fjor.

Det første billøpet på Momarken ble kjørt på travbanen og på indre bane. Den gang, i 1969, var ikke bilbanen bygd. Man kjørte et rundbaneløp, og Sportsrevyen med Jon-Herwig Carlsen var på plass.

Under Momarkedet i 1972 ble det første rallycross-løpet i Norge arrangert. Ford Motor Norge stilte biler til disposisjon, og Jackie Stewart var trekkplaster.

Momarken Bilbane ble bygd i 1982. Det første løpet ble kjørt på banen 29. august 1982. Det var rallycross med blant andre Olle Arnesson, Martin Scanche, Per Inge Walfridson (faren til Pernilla Solberg) og Matti Alamäki på startstreken. Den gang var KNA alene om banen. Etter at det første løpet ble arrangert her, forsto man at dette ble for stort for en klubb alene, og man fridde til NAF.

Fra 1984 drev de to klubbene banen sammen, og arrangerte det som var av billøp der. I 1992 kom NMK Trøgstad med i Indre Østfold Motorsport. Samarbeidet mellom de tre klubbene varte i 12 år. EM-rundene i 2007 og 2008 var NAF og KNA igjen alene om å arrangere. I 2008 også i samarbeid med Mysen og Omegn Røde Kors og Momarkedet. Foran EM-runden i 2008 ble banen utvidet slik man fikk et alternativ-spor på banen. Dette gjorde uten tvil det hele langt mer underholdende for publikum.

2008 ble det siste året med EM på Momarken fordi FIA bestemte at EM løp kun skulle arrangeres på permanente baner og de godkjente ikke Momarken som dette.

I 2010 gikk igjen de tre klubbene sammen om å arrangere rallycross på Momarken. I to år var det Norgescup for Rallycross nasjonal og i 2012 fikk vi tildelt NM i Rallycross Supernasjonal. Samtidig med disse løpene har vi også arrangert en runde i det Nord-Europeiske mesterskapet (NEZ) for rallycross. For gjennomføringen av NM løpet i 2012 ble vi kåret til Årets arrangør av Team Supernasjonal.

Det blir også arrangert bilcrossløp på Momarken hvert år i regi av de enkelte klubbene. Det største løpet er det NMK Trøgstad som står for som har hatt stor suksess med sitt Landskamp.no – løp. Løpet samler deltagere fra både Norge og Sverige og ikke sjelden er det kjente profiler som deltar.

Hallgeir Raknerud /Vera Bakke Andresen